Our Story (7) Thailand (4) General (3) Aircond kancil (2) petua (2) tutorial blog (2) Air Laici (1) Ais Batu Cendol (1) Alergik kacang (1) Artis (1) Berhati2 dijalan raya (1) Bio Cleanz Multi Purpose Spray (1) Car perfume (1) Dinner 2011 (1) Expired (1) Gula kapas (1) Hello Kitty Road Tax Stickers (1) Hukum Pakai Placenta biri2 (1) Jeruk Kelubi (1) Kenangan (1) Kerja (1) Keyboard skin (1) Krisis Minyak Masak (1) Langkawi (1) Mandi manda di pantai (1) OKU (1) Octard Cover Foundation (1) Perangkap lalat (1) Pisang kaki (1) Purifying Cleansing Gel SHAKLEE (1) Resepi donut (1) Resepi mee sup (1) Semerbak (1) Sendayu Tinggi (1) Spek (1) Sumai Suite Hotel (1) Vacuum mini USB (1) air (1) asam boi (1) avalon japanese fish collagen (1) bawang putih (1) belajar sulam (1) bertani (1) bika ambon (1) brownies bakar (1) buah stor (1) calar (1) cantik ciptaan NYA (1) cooler pad (1) cucuk tanam (1) didik (1) fridge magnet (1) give away (1) halia (1) handbag hook (1) hasil seni mengait (1) hi goat (1) jalan raya (1) kaca mata (1) kalsium (1) kerbau (1) key chain (1) kolar baju (1) kolestrol (1) kuih pu kapur (1) kuih sagu (1) larangan merokok (1) luar rumah (1) magic blender (1) makan angin (1) mesin sulam brother (1) norefal (1) outdoor filter (1) penapis air (1) pendant swarovski (1) punch aid (1) punch maker (1) rambutan (1) resepi (1) rojak buah (1) rojak ikan (1) rojak timun (1) sambal terung (1) sampah (1) sarung lengan (1) scrabble (1) self cover button maker (1) shaklee (1) stongan (1) sulaman (1) tanam (1) tapis (1) tapisan (1) tilam kekabu (1) tips (1) ubat batuk alternatif (1) udang galah (1) umpan anai2 (1) water (1)

Friday, December 28, 2012

Masalah Aircond lagi

Keta bila dah dekat nak abis bayar ni macam2 la masalah..satu lagi kalau x servis ikut jadual..ingat tukar minyak itam,minyak enjin,minyak gear je kene tukar rupanya seme mende...




ni dah siap pasang balik skirt kete ni


 ni la mende alah nyer kene ganti..tokey kedai tunjuk ada bocor..duk bubble 2-3 tempat huhuhu..melayang la lagi duit

Harap2 air dah xde masalah la lepas ni..sbb 3 item berkait ngn air cond seme dah tukar 


Saturday, December 1, 2012

Rojak timun kuah ikan


Dalam banyak2 rojak.. rojak ni la paling best...nyum..nyum

Sedap di makan dengan timun batang, betik muda dan juga keropok...

cara nak buat kuahnya



9 ekor ikan selayang (kalau nak kuah lebih pekat boleh lebihkan ikan lagi sedap)
5 sudu besar cili boh (yang nk pedas letak lebih sikit)
2 keping nisan  atau orang luar panggil gula melaka
Gula dan garam secukup rasa
1/2 cawan guna air asam jawa (pekat)
1 1/2 liter air

selamat mencuba

Sunday, November 25, 2012

Cantik nya baju2 ni

saya berkenan sangat kolar baju moden yang macam ni

macam guna kain organza ..nampak simple je 
sambil2 tunggu member beli baju itu yang duk snap2 picture ni sbb berkenan kolar yang camni
kedai ni kat Thailand...kalau x silap kat Narathiwat, 


Wednesday, November 21, 2012

yeayy dapat give away pendant swarovski


terima kasih akak Amrah..coz saya terpilih untuk give away pendant swarovski tu..beri-beri beautiful..dah dapat bulan Oktober ari tu tapi baru je sempat update dalam blog



 sape yang nak cari loose item utk buat kerongsang, bracelet boleh singgah di sini di KristalStationDiy

Friday, November 16, 2012

Kuih sagu@bronok








Bahan-bahannya
2 cawan sagu - rendam 10 minit dan toskan
1 cawan gula
3 cawan air
1 cawan kelapa parut (jgn yang tua sgt)
sedikit garam untuk diletak dalam kelapa parut (gaul2)


Cara-cara
Masak air hingga mendidih + Kalau guna sagu putih sila la masukkan pewarna yang dikehendaki..saya beli sagu siap yang dah ada warna
And then masukkan gula pastu kacau
Lepas tu barula masukkan sagu jangan lupa kacau sagu tu hingga jadi pekat dan rata (butir2 sagu yang putih tu kira dah x nmpk dikira sagu tu dah masak la ye)
Masukkan dalam acuan loyang

Potong la ikut suka bentuk nyer..dan salut dengan kelapa parut...
kalau letak dalam peti ais biar sejuk sekejap memang best..


Tuesday, November 13, 2012

Time untuk menjaga gaya pemakanan

Makan supplement macam2 tapi gaya pemakanan x jaga bahaya juga kan



..ermmm baru2 ni Dr sarankan untuk buat ujian darah... Alhamdulillah result yang diperolehi semuanya ok melainkan kolestrol.jangan ingat tubuh kurus xde kolestrol malah tubuh kurus paling berisiko tinggi tau...

ujian kolestrol di kira spt di bawah


Total Kolestrol  <5.2
HDL >1.03 
LDL<2.58 

Total Kolestrol/HDL ratio <5.0


*simbol
< kurang
> lebih



so kalau part yang kene kurang jangan lebih ye...klau nak tau HDL ni kita panggil "kolestrol baik" manakala LDL "kolestrol jahat"...


Jagalah pemakanan, yg penting kena berhati2 bg setiap mknn yang diambil setiap hari..kurangkan makanan berminyak, berlemak, daging, organ dalaman, seafood, fast food dll yang blh dikira pybb kolestrol.


Petua untuk menurunkan kolestrol boleh gunakan bahan2 yang ada kat rumah murah dan senang..

Halia/Ginger
Boleh dihiris dalam masakan dan minuman
Masakan- amalkan letak halia..
Minuman-buat air rebusan selama 20 min ..lepastu kalau nk minum ngn air teh ke, cmpur lemon dan madu ke or minum terus mcm tu xde hal...
Yang penting kene konsisten..ermm ada juga halwa halia dijualkan tapi pedas la nak makan

Bawang putih/Garlic
Apabila memasak jgn lupa diketuk2 bang putih tu.masukkan bwg putih bg setiap msknn..mcm sup...ermm kalau blh mkn camtu je pun xde hal tapi kesannya adalah risiko bau badan plak..so berpada2 la ye


Nota: Hari ni sekeluarga dijamu ngn air teh halia..ermm sedap jugak kalau compare mkn camtu je mesti pedas kan..dah kene konsisten minum air halia ni sbb lepas 6 bulan nnti Dr srh buat check up skali lagi..huhuhu




Sunday, November 11, 2012

supplement selepas b/fast SHAKLEE



dalam bekas pink alfafa
yang tengah vit b complex
yang ujung vita C
Gambar Vita E xde sbb yg tu makan malam je


consume shaklee dah nak masuk 2 bulan...start semalam tambah yang lain plak iaitu alfafa..

Vit b Complex & Vit C ambil sekali sehari...


perubahan selepas 2 bulan 

sakit kepala dah kurang
stress pun kurang
sakit kaki hilang
spare tyre dah surut
lawas
ermm liang roma terbuka pun dah nampak kurang..

syukur dengan perubahan






Saturday, October 20, 2012

kerbau oohh kerbau mana tuan engkau

haiiii tuan kerbau bila la engkau mau kandangkan ternakan kau..dibiarkan berkeliaran sana sini, makan tanaman orang, lepak di tengah jalan sampai ada yg meragut nyawa...sambil makan n lepak pun ternakan kau MEMBUANG dihadapan jalan2 umah2 ,sampai menyusahkan pengguna jalan dan tuan rumah ..itu belum hujan ...kalau dah hujan bau hancing sampai ke dalam rumah...nak kata kerbau tu tak cerdik tak logik la kan dah namanya binatang  mana la reti...yang cerdik mestila tuannya..haiii bela kerbau berekor2 hrg utk sekor dah ribu riban xkan xde tanah utk buat kandang....

ni lah tugas di pagi hari minggu...kambus bahan buangan kerbau dengan pasir. kedudukan yg strategik setentang ngn umah..bau pun ya ampunnnn













Monday, October 8, 2012

Octard Cover Foundation


isshhh saya ni x la berapa rajin untuk pakai bedak compact n foundation bukan apa rajin kejap je pastu mls ala ms kes beli Norefal ari tu cam tu jugak la lalala..pastu sajelah duk survey2 terbacalah kisah octard  cvr foundation ni..mmg  menarik minat plak...


OCTARD Cove Foundation Range 

ni sesuai untuk kategori spt di bawah

S31: kulit cerah mcm cina (cover face 130)
S41: kulit cerah melayu (cover face 140)
S51: kulit cerah melayu (cover face 141)
S52: kulit sawo matang (cover face 151)
S71: concealer (cover face 171)
yang saya beli ni seller nyer mmg dptkan stok drp Jepun...sellernya Zunita Ramli

100% original

made in Japan


Sebenarnya saya minat gak nk try naturactor cover face..tp octard ni ada moisturizing dan teksturnya lebih lembut haaa sbb tu sy nk try pakai..harap2 sesuai la...


Monday, October 1, 2012

Shaklee supplement


dah lama orang duk suggest makan shaklee ..masa tu x berapa minat.. kini baru berminat utk dptknnya bila di google byk feedback yang memuaskan hati antara salah satu faktor saya beralih kepada shaklee..

Saya ambik  B complex, Vita C & Vita E..bg yang ada masalah kesihatan ada yg alami proses penyembuhan yang berbeza..satu lagi supplement produk ni boleh dijadikan masker bukan sahaja utk dimakan ..

cara pengambilan :

Vita C & B Complex makan di siang hari slps mkn pagi
Vita E makan di malam hari slps mkn malam
air kosong kene minum banyak2 ye..sekurang2nya 2 liter sehari utk healing proses

Untuk dijadikan masker
Vita C tu boleh dipatahkan 3  (sekali pakai 1 kerat la ye)
Vita E cucuk softgel tu picit dan pakaikan (1 biji blh pakai utk 3 malam)

Nota:selamat mencuba untuk diri sendiri hehehehe




Wednesday, September 26, 2012

Bercucuk tanam ..jom jimat duit

niat dihati nak bercucuk tanam ala petani moden .nak guna cara yang menjimatkan..jom cari  botol2  yang boleh diguna untuk memulakan sesi cucuk tanam .guna barang2 terpakai je..memandangkan ahli rumah ni memang suka minum air 100++ botolnya ku kumpul2 ..hehehe


jom tengok


kene buang label tu dulu br keje menebuk blh dibuat

Tebuk botol ni


kene panjang tebuk botol 

part ni susah nk kerat ni

nampak tak dah berlubang botol ni

ni rupanya bila botol ni dah ditebuk


pastu buat lubang air guna paku panas


buat banyak2 biar senang nnti air mengalir


camni la rupanya bila lubang2 ni siap dibuat


dah siap bhgn botol2 yang ditebuk ni utk operasi bercucuk tanam


Nota: tanah kompos dan benih dah beli tunggu nak mula operasi bercucuk tanam je...





Saturday, September 15, 2012

Lontong



Terliur punyer pasal..x psl2 blaja wat sendiri lontong..Alhamdulillah menjadi jugak la..tp kalau nk jamu orang lain rasa tak yakin lagi.hehehe..jom tengok resepi & cara buatnya

ini resepi untuk 5-6 orang makan ..
Bahan A
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
1cm kunyit hidup/kalau nak guna kunyit serbuk pun boleh jugak
3 sudu udang kering
santan (1 biji kelapa) - kalau nak pekat blh tambah santan lagi
3 biji cili padi (bagi nak ada hawa2 pedas sikit)

Bahan B
3 batang serai dititik
1 paket tempe
kacang panjang
lobak 3 batang
Kobis
asam keping/asam gelugor (x nak letak pun xpe)
Ajinomoto/garam (saya x guna ajinomoto)
Suun 
Fucuk

*sayur ikut suka nk letak banyak mana tp potong la siap2 dulu ye...



Bahan C
Nasi Himpit

Bahan D
Sambal untuk kuah lontong
Cili giling/lada lumat
Bawang blend
ikan bilis
Gula
Garam

Caranya
Masak siap2 nasi himpit ..sebab kalau makan time panas x best

Blendkan semua bahan A..pastu masukkan bahan yang siap diblend lumat ke dalam periuk..lepas tu masukkan kacang panjang & lobak biarkan empuk dulu lepas tu masukkan bahan2 B yang lain ..bila semua bahan yang dimasukkan tadi dah masak ..makanya boleh la tutup api ..

Masakkan sambal ikan bilis sikit untuk dimakan bersama dengan lontong..baru best...


Bila nasi himpit dah sejuk bolehla dipotong2 dan makan bersama dengan kuahnya..

Selamat mencuba

Nota: tak puas la makan lontong..nak makan lagi..





Monday, September 3, 2012

Keyboard skin

Dah kene ganti yang baru


 tengok yang lama dah x brp melekat n dah koyak...

 dah ganti yang baru..senang sikit hati...

Sunday, September 2, 2012

Penapis air

ermm penapis air rumah brand Hexagon-Cosway telah patah filter no.2..duk mencari kat mesra mall xde utk replacement coz dh kuar model baru maklumlah beli tahun 2009 sekarang dah 2012 ..huk huk huk..kene survey secepat mgkin..minta tlg kawan survey Cosway K.Trg still ada hrg dlm RM90 tp bila la nk p sana? sudahnya survey punyer survey kami sekeluarga ambiklah penapis air yg baru keluaran Al Jabbar..

xnk pertikai sbb nape beli yg ni kenapa x beli yg tu..itu pilihan sendiri ..

Hexagon ada 6 filter manakala Al Jabbar ada 7 filter....masing2 punyer promosi semua produk ada kelebihan ..







Sewaktu singgah di kedai rakan niaga rasmi Al Jabbar ku cubala tanyakan harga promosi ermm bila ditanya jawapannya adalah stok harga tu xde..padahal rupanya sama je..ku hold dlu..pergi ke Kemaman dpt harga promosi ..yeaayyy al maklumlah br je raya ke berapa filter plak patah..kering jugak poket kami semua ni kalau mahal2 sgt.promosi plak dh nk tamat...rupanya setelah dirisik kat kemaman kedai yg ku pergi ni adalah cawangan makanya sebarang promosi yang HQ buat maka cawangan sama hrg spt HQ..kiranya kene ikut HQ la..bg rakan niaga rasmi ni plak..mereka membeli stok sendiri dgn hrg bukan promosi makanya tidaklah dijual dgn harga promosi...so baru lah faham...

Tuesday, August 28, 2012

Kiriman & Souvenir dr Vietnam

Lambat sikit update psl trip Vietnam..w.pun sy x jadi pergi ada hikmah rupanya pd hari berkenaan mak x sihat..syukurla sy x pergi sana..kalau tak mesti risau x sng duduk kan..apapun x lupa mengirimkan something kat mmbr yg pergi..

ini souvenir drp mmbr dept yg p Vietnam..TQ 


ni plak kiriman 

1-telekung smbhyg sulam Vietnam..jenis kainnya x berat ..sy punyer hehehe..x suka yg sarat sulam sbb nnti berat..janji from Vietnam



2-kain pasang satin...for my mum




Nota:bila la berkesempatan nk p sana huhuhuhu

Sunday, August 19, 2012

Selamat Hari Raya






SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN

POHON DIAMPUNKAN SEGALA SALAH DAN SILAP SAMA ADA SECARA SEDAR ATAU TIDAK




Friday, July 20, 2012

carl punch maker

nak guna tanpa punch maker boleh je..tp tangan ni x brp kuat huhuhu makanya ku carila punch maker untuk membantu..
 ni antara mini punch kit


ni plak rupa punch maker


cara nak guna mende alah ni


 pastu tekan je..

 hasilnya seperti di atas dan di bawah (contoh 2 corak)

bagi yang tercari2 mcm ni rupa belah depannya

belah belakang siap ada instruction senang je nak follow ..