Our Story (7) Thailand (4) General (3) Aircond kancil (2) petua (2) tutorial blog (2) Air Laici (1) Ais Batu Cendol (1) Alergik kacang (1) Artis (1) Berhati2 dijalan raya (1) Bio Cleanz Multi Purpose Spray (1) Car perfume (1) Dinner 2011 (1) Expired (1) Gula kapas (1) Hello Kitty Road Tax Stickers (1) Hukum Pakai Placenta biri2 (1) Jeruk Kelubi (1) Kenangan (1) Kerja (1) Keyboard skin (1) Krisis Minyak Masak (1) Langkawi (1) Mandi manda di pantai (1) OKU (1) Octard Cover Foundation (1) Perangkap lalat (1) Pisang kaki (1) Purifying Cleansing Gel SHAKLEE (1) Resepi donut (1) Resepi mee sup (1) Semerbak (1) Sendayu Tinggi (1) Spek (1) Sumai Suite Hotel (1) Vacuum mini USB (1) air (1) asam boi (1) avalon japanese fish collagen (1) bawang putih (1) belajar sulam (1) bertani (1) bika ambon (1) brownies bakar (1) buah stor (1) calar (1) cantik ciptaan NYA (1) cooler pad (1) cucuk tanam (1) didik (1) fridge magnet (1) give away (1) halia (1) handbag hook (1) hasil seni mengait (1) hi goat (1) jalan raya (1) kaca mata (1) kalsium (1) kerbau (1) key chain (1) kolar baju (1) kolestrol (1) kuih pu kapur (1) kuih sagu (1) larangan merokok (1) luar rumah (1) magic blender (1) makan angin (1) mesin sulam brother (1) norefal (1) outdoor filter (1) penapis air (1) pendant swarovski (1) punch aid (1) punch maker (1) rambutan (1) resepi (1) rojak buah (1) rojak ikan (1) rojak timun (1) sambal terung (1) sampah (1) sarung lengan (1) scrabble (1) self cover button maker (1) shaklee (1) stongan (1) sulaman (1) tanam (1) tapis (1) tapisan (1) tilam kekabu (1) tips (1) ubat batuk alternatif (1) udang galah (1) umpan anai2 (1) water (1)

Monday, June 25, 2012

Kelebihan Reverse Parking


reverse jenis camni senang je kan 


Jom kita tengok kelebihan reverse parking....


1-                   Reverse parking ketika hendak meletakkan kereta di tempat letak kereta
adalah lebih selamat berbanding reverse ketika ingin mengeluarkan kereta.
2-                 Dapat mengelak dari berlakunya kemalangan.
3-                 Data menunjukkan ianya memerlukan masa 90 saat untuk purata kereta berusia 5 tahun untuk enjinnya panas sebelum mencapai tahap suhu efisien. Menurut kajian , mengundur dari tempat letak kereta ketika enjin sejuk akan menggunakan 20-25 kali lebih banyak minyak. Memandu ke hadapan lebih menjimatkan minyak kerana ratio gear yang lebih rendah ketika mengundur berbanding dengan gear satu. Mesra alam dan menjimatkan
4-                 Mudah untuk mengeluarkan kereta ketika kecemasan/pengungsian.
5-                 Dapat menyelaras dan memaksimumkan ruang tempat letak kereta.
6-                 Fokus – seseorang baru sampai ke kawasan pejabat dan terus ‘reverse’ berbanding dengan waktu pulang kerja dan
7-                  terus ‘reverse’, dimana tahap konsentrasi kita baru masuk kenderaan adalah rendah berbanding dengan tahap konsentrasi setelah berada dalam kereta untuk satu jangka masa yang panjang.
8-                  ‘Maneuverability’ – ‘Reverse Backwards’ dengan ‘low speeds’ menyebabkan kereta mudah ‘maneuver’ berbanding dengan ‘going forwards’.

sumber: OSH Unimap



Tips & panduan reverse parking boleh  klik sini >>>> 6 Tips for Better Reverse Parking
atau klik sini >>>>Driving Lesson

Saturday, June 23, 2012

Larangan Merokok


Telah diwartakan oleh kerajaan ...
JPA telah pun membuat siaran Akhbar bagi menyatakan kawasan yang menjadi larangan pada tahun 2009


apapun masih ada yang tidak mematuhi peraturan sebabnya tiada penguatkuasaan hanya sekadar papan tanda sahaja...
ini perakui oleh Persatuan Pengguna2 Standard Malaysia


Bagi umat Islam.. Islam pun ada memaklumkan merokok adalah HARAM kerana memberi kemudaratan ..
Klik sini >>>>>JAKIM

Bagi saya orang yang nk merokok hisap jelah tapi perlu menghormati orang sekeliling dan patuh peraturan bg kawasan yang diwartakan..

Kalau larangan yang diwartakan ini dikuatkuasakan dan ada pihak yang mengambil tindakan tentu kerajaan dapat income berpuluh ribu dah ni..iyalah denda  tidak melebihi RM5000 ..itu untuk seorang kalau berpuluh2 orang...

SAMBUTAN HARI TANPA TEMBAKAU PADA 31 MEI SETIAP TAHUN

Monday, June 18, 2012

Sunday, June 17, 2012

SELF COVER BUTTON MAKER


Payah betul nak cari mende alah ni..ermmm kebanyakan seller kat M'sia pun tgh tunggu stok sampai .Ada jugak yg wat ready stok tapi mahal yg amat hrgnya..setelah survey punyer survey ..sudahnye kene beli dr overseas jugak..dalam tempoh 2 minggu mende alah ni dh smpi  ini... made from UK...


semangat nk buat cover button cloth yehaaa


Tuesday, June 12, 2012

x berkuda lagi dah


ni bukan naik kuda ok...tp jalan terlalu berombak2 spt naik kuda walhal diriku x pnh pun merasa naik kuda hehehe



sekian lama mengharungi cabaran akhirnya jalan ni di baiki juga..bukan apa laluan ni pun turut digunakan oleh lori2 maklum ajelah dekat ngn kwsn kilang ...apa yg saya harap jangan mudah pecah dh la jalan yg ditampung ni ...




Sunday, June 10, 2012

Jom go to the Beach Mandi Manda

Tenang je tgk pantai mmg lama sungguh tak lepak sini..biasa lalu sekejap2 je ....



haaa kali ni memang mandi..ombak pun xde..kira berani la sikit ..hari minggu yang lalu punyer aktiviti ni


tapi gambar orang mandi x ambiklah sbb nnti camera masuk air plak hehehehe

nampak x ada orang kat batu besar tu...itu adik2 saya setelah selesai mandi

ermmm ni signage yang diletakkan..nampaknya cam x berapa update je..asyik bendera merah

Nota: apa2pun kene hati2 air tetap ada pasang n surut..ombak besar n ombak kecik

Friday, June 8, 2012

Handbag hook

inilah handbag hanger yang dicari2 so charm kan.akhirnya sampai jua....1 for me & 1 for my mum..






ukuran diameter  adalah 4.5cm..

 dan bila dibuka panjangnya dalam 10cm..boleh menampung hingga 5 kg keberatan handbag


ni cara gunanya 
sumber: google

Nota: sesuai kalau diletakkan di meja pejabat or majlis2 makan malam ...