Our Story (7) Thailand (4) General (3) Aircond kancil (2) petua (2) tutorial blog (2) Air Laici (1) Ais Batu Cendol (1) Alergik kacang (1) Artis (1) Berhati2 dijalan raya (1) Bio Cleanz Multi Purpose Spray (1) Car perfume (1) Dinner 2011 (1) Expired (1) Gula kapas (1) Hello Kitty Road Tax Stickers (1) Hukum Pakai Placenta biri2 (1) Jeruk Kelubi (1) Kenangan (1) Kerja (1) Keyboard skin (1) Krisis Minyak Masak (1) Langkawi (1) Mandi manda di pantai (1) OKU (1) Octard Cover Foundation (1) Perangkap lalat (1) Pisang kaki (1) Purifying Cleansing Gel SHAKLEE (1) Resepi donut (1) Resepi mee sup (1) Semerbak (1) Sendayu Tinggi (1) Spek (1) Sumai Suite Hotel (1) Vacuum mini USB (1) air (1) asam boi (1) avalon japanese fish collagen (1) bawang putih (1) belajar sulam (1) bertani (1) bika ambon (1) brownies bakar (1) buah stor (1) calar (1) cantik ciptaan NYA (1) cooler pad (1) cucuk tanam (1) didik (1) fridge magnet (1) give away (1) halia (1) handbag hook (1) hasil seni mengait (1) hi goat (1) jalan raya (1) kaca mata (1) kalsium (1) kerbau (1) key chain (1) kolar baju (1) kolestrol (1) kuih pu kapur (1) kuih sagu (1) larangan merokok (1) luar rumah (1) magic blender (1) makan angin (1) mesin sulam brother (1) norefal (1) outdoor filter (1) penapis air (1) pendant swarovski (1) punch aid (1) punch maker (1) rambutan (1) resepi (1) rojak buah (1) rojak ikan (1) rojak timun (1) sambal terung (1) sampah (1) sarung lengan (1) scrabble (1) self cover button maker (1) shaklee (1) stongan (1) sulaman (1) tanam (1) tapis (1) tapisan (1) tilam kekabu (1) tips (1) ubat batuk alternatif (1) udang galah (1) umpan anai2 (1) water (1)

Wednesday, September 26, 2012

Bercucuk tanam ..jom jimat duit

niat dihati nak bercucuk tanam ala petani moden .nak guna cara yang menjimatkan..jom cari  botol2  yang boleh diguna untuk memulakan sesi cucuk tanam .guna barang2 terpakai je..memandangkan ahli rumah ni memang suka minum air 100++ botolnya ku kumpul2 ..hehehe


jom tengok


kene buang label tu dulu br keje menebuk blh dibuat

Tebuk botol ni


kene panjang tebuk botol 

part ni susah nk kerat ni

nampak tak dah berlubang botol ni

ni rupanya bila botol ni dah ditebuk


pastu buat lubang air guna paku panas


buat banyak2 biar senang nnti air mengalir


camni la rupanya bila lubang2 ni siap dibuat


dah siap bhgn botol2 yang ditebuk ni utk operasi bercucuk tanam


Nota: tanah kompos dan benih dah beli tunggu nak mula operasi bercucuk tanam je...





Saturday, September 15, 2012

Lontong



Terliur punyer pasal..x psl2 blaja wat sendiri lontong..Alhamdulillah menjadi jugak la..tp kalau nk jamu orang lain rasa tak yakin lagi.hehehe..jom tengok resepi & cara buatnya

ini resepi untuk 5-6 orang makan ..
Bahan A
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
1cm kunyit hidup/kalau nak guna kunyit serbuk pun boleh jugak
3 sudu udang kering
santan (1 biji kelapa) - kalau nak pekat blh tambah santan lagi
3 biji cili padi (bagi nak ada hawa2 pedas sikit)

Bahan B
3 batang serai dititik
1 paket tempe
kacang panjang
lobak 3 batang
Kobis
asam keping/asam gelugor (x nak letak pun xpe)
Ajinomoto/garam (saya x guna ajinomoto)
Suun 
Fucuk

*sayur ikut suka nk letak banyak mana tp potong la siap2 dulu ye...



Bahan C
Nasi Himpit

Bahan D
Sambal untuk kuah lontong
Cili giling/lada lumat
Bawang blend
ikan bilis
Gula
Garam

Caranya
Masak siap2 nasi himpit ..sebab kalau makan time panas x best

Blendkan semua bahan A..pastu masukkan bahan yang siap diblend lumat ke dalam periuk..lepas tu masukkan kacang panjang & lobak biarkan empuk dulu lepas tu masukkan bahan2 B yang lain ..bila semua bahan yang dimasukkan tadi dah masak ..makanya boleh la tutup api ..

Masakkan sambal ikan bilis sikit untuk dimakan bersama dengan lontong..baru best...


Bila nasi himpit dah sejuk bolehla dipotong2 dan makan bersama dengan kuahnya..

Selamat mencuba

Nota: tak puas la makan lontong..nak makan lagi..





Monday, September 3, 2012

Keyboard skin

Dah kene ganti yang baru


 tengok yang lama dah x brp melekat n dah koyak...

 dah ganti yang baru..senang sikit hati...

Sunday, September 2, 2012

Penapis air

ermm penapis air rumah brand Hexagon-Cosway telah patah filter no.2..duk mencari kat mesra mall xde utk replacement coz dh kuar model baru maklumlah beli tahun 2009 sekarang dah 2012 ..huk huk huk..kene survey secepat mgkin..minta tlg kawan survey Cosway K.Trg still ada hrg dlm RM90 tp bila la nk p sana? sudahnya survey punyer survey kami sekeluarga ambiklah penapis air yg baru keluaran Al Jabbar..

xnk pertikai sbb nape beli yg ni kenapa x beli yg tu..itu pilihan sendiri ..

Hexagon ada 6 filter manakala Al Jabbar ada 7 filter....masing2 punyer promosi semua produk ada kelebihan ..







Sewaktu singgah di kedai rakan niaga rasmi Al Jabbar ku cubala tanyakan harga promosi ermm bila ditanya jawapannya adalah stok harga tu xde..padahal rupanya sama je..ku hold dlu..pergi ke Kemaman dpt harga promosi ..yeaayyy al maklumlah br je raya ke berapa filter plak patah..kering jugak poket kami semua ni kalau mahal2 sgt.promosi plak dh nk tamat...rupanya setelah dirisik kat kemaman kedai yg ku pergi ni adalah cawangan makanya sebarang promosi yang HQ buat maka cawangan sama hrg spt HQ..kiranya kene ikut HQ la..bg rakan niaga rasmi ni plak..mereka membeli stok sendiri dgn hrg bukan promosi makanya tidaklah dijual dgn harga promosi...so baru lah faham...