Our Story (7) Thailand (4) General (3) Aircond kancil (2) petua (2) tutorial blog (2) Air Laici (1) Ais Batu Cendol (1) Alergik kacang (1) Artis (1) Berhati2 dijalan raya (1) Bio Cleanz Multi Purpose Spray (1) Car perfume (1) Dinner 2011 (1) Expired (1) Gula kapas (1) Hello Kitty Road Tax Stickers (1) Hukum Pakai Placenta biri2 (1) Jeruk Kelubi (1) Kenangan (1) Kerja (1) Keyboard skin (1) Krisis Minyak Masak (1) Langkawi (1) Mandi manda di pantai (1) OKU (1) Octard Cover Foundation (1) Perangkap lalat (1) Pisang kaki (1) Purifying Cleansing Gel SHAKLEE (1) Resepi donut (1) Resepi mee sup (1) Semerbak (1) Sendayu Tinggi (1) Spek (1) Sumai Suite Hotel (1) Vacuum mini USB (1) air (1) asam boi (1) avalon japanese fish collagen (1) bawang putih (1) belajar sulam (1) bertani (1) bika ambon (1) brownies bakar (1) buah stor (1) calar (1) cantik ciptaan NYA (1) cooler pad (1) cucuk tanam (1) didik (1) fridge magnet (1) give away (1) halia (1) handbag hook (1) hasil seni mengait (1) hi goat (1) jalan raya (1) kaca mata (1) kalsium (1) kerbau (1) key chain (1) kolar baju (1) kolestrol (1) kuih pu kapur (1) kuih sagu (1) larangan merokok (1) luar rumah (1) magic blender (1) makan angin (1) mesin sulam brother (1) norefal (1) outdoor filter (1) penapis air (1) pendant swarovski (1) punch aid (1) punch maker (1) rambutan (1) resepi (1) rojak buah (1) rojak ikan (1) rojak timun (1) sambal terung (1) sampah (1) sarung lengan (1) scrabble (1) self cover button maker (1) shaklee (1) stongan (1) sulaman (1) tanam (1) tapis (1) tapisan (1) tilam kekabu (1) tips (1) ubat batuk alternatif (1) udang galah (1) umpan anai2 (1) water (1)

Sunday, November 25, 2012

Cantik nya baju2 ni

saya berkenan sangat kolar baju moden yang macam ni

macam guna kain organza ..nampak simple je 
sambil2 tunggu member beli baju itu yang duk snap2 picture ni sbb berkenan kolar yang camni
kedai ni kat Thailand...kalau x silap kat Narathiwat, 


Wednesday, November 21, 2012

yeayy dapat give away pendant swarovski


terima kasih akak Amrah..coz saya terpilih untuk give away pendant swarovski tu..beri-beri beautiful..dah dapat bulan Oktober ari tu tapi baru je sempat update dalam blog



 sape yang nak cari loose item utk buat kerongsang, bracelet boleh singgah di sini di KristalStationDiy

Friday, November 16, 2012

Kuih sagu@bronok








Bahan-bahannya
2 cawan sagu - rendam 10 minit dan toskan
1 cawan gula
3 cawan air
1 cawan kelapa parut (jgn yang tua sgt)
sedikit garam untuk diletak dalam kelapa parut (gaul2)


Cara-cara
Masak air hingga mendidih + Kalau guna sagu putih sila la masukkan pewarna yang dikehendaki..saya beli sagu siap yang dah ada warna
And then masukkan gula pastu kacau
Lepas tu barula masukkan sagu jangan lupa kacau sagu tu hingga jadi pekat dan rata (butir2 sagu yang putih tu kira dah x nmpk dikira sagu tu dah masak la ye)
Masukkan dalam acuan loyang

Potong la ikut suka bentuk nyer..dan salut dengan kelapa parut...
kalau letak dalam peti ais biar sejuk sekejap memang best..


Tuesday, November 13, 2012

Time untuk menjaga gaya pemakanan

Makan supplement macam2 tapi gaya pemakanan x jaga bahaya juga kan



..ermmm baru2 ni Dr sarankan untuk buat ujian darah... Alhamdulillah result yang diperolehi semuanya ok melainkan kolestrol.jangan ingat tubuh kurus xde kolestrol malah tubuh kurus paling berisiko tinggi tau...

ujian kolestrol di kira spt di bawah


Total Kolestrol  <5.2
HDL >1.03 
LDL<2.58 

Total Kolestrol/HDL ratio <5.0


*simbol
< kurang
> lebih



so kalau part yang kene kurang jangan lebih ye...klau nak tau HDL ni kita panggil "kolestrol baik" manakala LDL "kolestrol jahat"...


Jagalah pemakanan, yg penting kena berhati2 bg setiap mknn yang diambil setiap hari..kurangkan makanan berminyak, berlemak, daging, organ dalaman, seafood, fast food dll yang blh dikira pybb kolestrol.


Petua untuk menurunkan kolestrol boleh gunakan bahan2 yang ada kat rumah murah dan senang..

Halia/Ginger
Boleh dihiris dalam masakan dan minuman
Masakan- amalkan letak halia..
Minuman-buat air rebusan selama 20 min ..lepastu kalau nk minum ngn air teh ke, cmpur lemon dan madu ke or minum terus mcm tu xde hal...
Yang penting kene konsisten..ermm ada juga halwa halia dijualkan tapi pedas la nak makan

Bawang putih/Garlic
Apabila memasak jgn lupa diketuk2 bang putih tu.masukkan bwg putih bg setiap msknn..mcm sup...ermm kalau blh mkn camtu je pun xde hal tapi kesannya adalah risiko bau badan plak..so berpada2 la ye


Nota: Hari ni sekeluarga dijamu ngn air teh halia..ermm sedap jugak kalau compare mkn camtu je mesti pedas kan..dah kene konsisten minum air halia ni sbb lepas 6 bulan nnti Dr srh buat check up skali lagi..huhuhu




Sunday, November 11, 2012

supplement selepas b/fast SHAKLEE



dalam bekas pink alfafa
yang tengah vit b complex
yang ujung vita C
Gambar Vita E xde sbb yg tu makan malam je


consume shaklee dah nak masuk 2 bulan...start semalam tambah yang lain plak iaitu alfafa..

Vit b Complex & Vit C ambil sekali sehari...


perubahan selepas 2 bulan 

sakit kepala dah kurang
stress pun kurang
sakit kaki hilang
spare tyre dah surut
lawas
ermm liang roma terbuka pun dah nampak kurang..

syukur dengan perubahan