Tuesday, November 13, 2012

Time untuk menjaga gaya pemakanan

Makan supplement macam2 tapi gaya pemakanan x jaga bahaya juga kan



..ermmm baru2 ni Dr sarankan untuk buat ujian darah... Alhamdulillah result yang diperolehi semuanya ok melainkan kolestrol.jangan ingat tubuh kurus xde kolestrol malah tubuh kurus paling berisiko tinggi tau...

ujian kolestrol di kira spt di bawah


Total Kolestrol  <5.2
HDL >1.03 
LDL<2.58 

Total Kolestrol/HDL ratio <5.0


*simbol
< kurang
> lebih



so kalau part yang kene kurang jangan lebih ye...klau nak tau HDL ni kita panggil "kolestrol baik" manakala LDL "kolestrol jahat"...


Jagalah pemakanan, yg penting kena berhati2 bg setiap mknn yang diambil setiap hari..kurangkan makanan berminyak, berlemak, daging, organ dalaman, seafood, fast food dll yang blh dikira pybb kolestrol.


Petua untuk menurunkan kolestrol boleh gunakan bahan2 yang ada kat rumah murah dan senang..

Halia/Ginger
Boleh dihiris dalam masakan dan minuman
Masakan- amalkan letak halia..
Minuman-buat air rebusan selama 20 min ..lepastu kalau nk minum ngn air teh ke, cmpur lemon dan madu ke or minum terus mcm tu xde hal...
Yang penting kene konsisten..ermm ada juga halwa halia dijualkan tapi pedas la nak makan

Bawang putih/Garlic
Apabila memasak jgn lupa diketuk2 bang putih tu.masukkan bwg putih bg setiap msknn..mcm sup...ermm kalau blh mkn camtu je pun xde hal tapi kesannya adalah risiko bau badan plak..so berpada2 la ye


Nota: Hari ni sekeluarga dijamu ngn air teh halia..ermm sedap jugak kalau compare mkn camtu je mesti pedas kan..dah kene konsisten minum air halia ni sbb lepas 6 bulan nnti Dr srh buat check up skali lagi..huhuhu




0 comments:

Post a Comment

komen sikit