Our Story (7) Thailand (4) General (3) Aircond kancil (2) petua (2) tutorial blog (2) Air Laici (1) Ais Batu Cendol (1) Alergik kacang (1) Artis (1) Berhati2 dijalan raya (1) Bio Cleanz Multi Purpose Spray (1) Car perfume (1) Dinner 2011 (1) Expired (1) Gula kapas (1) Hello Kitty Road Tax Stickers (1) Hukum Pakai Placenta biri2 (1) Jeruk Kelubi (1) Kenangan (1) Kerja (1) Keyboard skin (1) Krisis Minyak Masak (1) Langkawi (1) Mandi manda di pantai (1) OKU (1) Octard Cover Foundation (1) Perangkap lalat (1) Pisang kaki (1) Purifying Cleansing Gel SHAKLEE (1) Resepi donut (1) Resepi mee sup (1) Semerbak (1) Sendayu Tinggi (1) Spek (1) Sumai Suite Hotel (1) Vacuum mini USB (1) air (1) asam boi (1) avalon japanese fish collagen (1) bawang putih (1) belajar sulam (1) bertani (1) bika ambon (1) brownies bakar (1) buah stor (1) calar (1) cantik ciptaan NYA (1) cooler pad (1) cucuk tanam (1) didik (1) fridge magnet (1) give away (1) halia (1) handbag hook (1) hasil seni mengait (1) hi goat (1) jalan raya (1) kaca mata (1) kalsium (1) kerbau (1) key chain (1) kolar baju (1) kolestrol (1) kuih pu kapur (1) kuih sagu (1) larangan merokok (1) luar rumah (1) magic blender (1) makan angin (1) mesin sulam brother (1) norefal (1) outdoor filter (1) penapis air (1) pendant swarovski (1) punch aid (1) punch maker (1) rambutan (1) resepi (1) rojak buah (1) rojak ikan (1) rojak timun (1) sambal terung (1) sampah (1) sarung lengan (1) scrabble (1) self cover button maker (1) shaklee (1) stongan (1) sulaman (1) tanam (1) tapis (1) tapisan (1) tilam kekabu (1) tips (1) ubat batuk alternatif (1) udang galah (1) umpan anai2 (1) water (1)

Wednesday, May 29, 2013

Donut




Bahan-bahan (lebih kurang 7 biji)

1 cawan (250ml) tepung gandum
1 sudu teh marjerin
1 sudu susu tepung+gula (atau guna susu pekat manis)
1 sudu teh yis
1/4 cawan air suam2 kuku
Secubit garam
Gula

Cara membuatnya

Letakkan yis dalam air suam, kacau dan biarkan pastikan tiada ketul2 sebelum dicampur dgn adunan nanti
Gaulkan tepung gandum, marjerin.susu tepung dan garam hingga sebati
Masukkan yis yang telah dicampur dgn air suam dan ulikan adunan berkenaan
Biarkan adunan dalam setengah jam, adunan akan berkembang.
selepas itu ulikan adunan dengan peralatan utk membuat donut 
biarkan selamat beberapa minit
lepas itu panaskan minyak pada tahap sederhana 
goreng donut tidak terlalu lama selesai angkat drp kuali taburkan gula di atasnya atau kalau nak lebih menarik boleh letak coklat dan manik2 atau cips yg berwarna-warni




 adunan yang dah siap diuli
 penggelek 
 acuan donut
 ala macam buat kuih raya gak ni
 pastu tekap..dah siap tekap semuanya boleh la di goreng


taraaaa dah siap blh di makan panas2



Thursday, May 23, 2013

toilet signage

hehehe saje je nak share..ari tu p klinik hantar mak..memandangkan mak kene urine test pergilah duk cari toilet..tercari2 jugak mana label toilet sekali bila HA tunjuk ni lah tandasnya 

hahahaha


mek for female dan  awang for male

Saturday, May 11, 2013

Jom bercucuk tanam

kalau ada rak yang dh x berguna dlm umah..jgnlah dibuang..ada lagi kegunaannya spt buat mini garden ..
selesai semai benih
dah mula bercambah
yang ni pun sama


ni time baru je semai benih      
dah bercambah

x sabar nk tunggu ni semua membuahkan hasil

guna bekas semaian



pokok tomato..(diy sendiri botol )


benih betik belum tunjukkan tanda2 bercambah